Hvorfor ta avføringsprøver?

Alle dyr om det er storfe, sau, gris, hund eller katt, har innvollsparasitter i seg i en eller annen grad. For produksjonsdyr kan dette bety en dårlige tilvekst eller fôrutnytting. For hunden eller katten kan parasitter gi mistrivsel eller i verste fall gjøre mennesker syke da noen også kan ved en feil smitte mennesker. Parasittene kan vi ikke unngå, men vi kan kontrollere dem i varierende grad. For å vite at vi har kontroll på innvollsnylterne er det viktig at vi av og til "måler" eller kontrollerer at det vi gjør av parasittbehandling også fungerer. Andre ganger er dyret sykt, og da er det viktig å få avklart om parasitter kan være skyld i sykdommen eller mistrivselen.

 

Hvordan ta avføringsprøver er nærmere beskrevet under "innsending av avføringsprøver"

 

Når skal jeg ta avføringsprøver av småfe

Det er i hovedsak to grunner til å ta avføringsprøve av sau/geiter og lam:

VED SYKDOM: Sau/geiter eller lam som har symptomer på å være smittet med parasitter, så som diaré, dårlig tilvekst, akutt død på beite eller under vinterforing inne, pose/byller på underkjeve/hals, avmagring med mere. Avføringsprøve av de syke dyrene kan en avklare om parasitter kan være årsaken. Ofte kan det lønne seg å ta 5-10 prøver fra både syke dyr, og dyr som ikke virke å være syke. Dette fordi syke dyr med eksempelvis diaré vil mange ganger ikke skille ut egg i avføringen sin lengre.

 

FOREBYGGE SYKDOM: Forebygge sykdom på grunn av parasitter. Parasittmidlene som gis til småfe gis i hovedsak for å forebygge sykdom og øke (eller riktigere sagt sikre) tilvekst på beite. Mange småfeprodusenter gir parasittmidler i et fast (og det samme over flere år) behandlingsregime, eksempelvis hver 6. uker eller ved innsett om høsten, uten å kontrollere om dette er riktig eller optimal måte å kontrollere innvollsparasittene på. Ved å ta avføringsprøver kan en både kontrollere om det behandlingsregimet en har, fungerer. Men en kan også med litt systematisk prøvetaking få optimalisert parasittbehandlingen i sin flokk. Ofte resulterer slik systematisk prøvetaking (som kan gå over to år) at en har redusert behandlingsintervall fra hver 4. uke til hver 6. uke. Eller at en går bort fra flere behandlinger på forsommeren til å ha fokus på behandling på høsten.  En kan også finne ut om når en skal ha fokus på behandling av de voksne søyene og når en skal ha fokus på lammene. All systematisk prøvetaking bør gjennomføres sammen med sin besetningsveterinær for et optimalt resultat!

 

Når skal jeg ta avføringsprøve av storfe?

Informasjon kommer...

Når skal jeg ta avføringsprøve av hest?

Informasjon kommer...

Når skal jeg ta avføringsprøve av min hund eller katt?

Hunder og katter er det naturlig å ta avføringsprøve hvis dyret er sykt eller har problemer med mage og tarm. I tillegg kan det være fornuftig å ta prøver på forhånd for å sjekke om det er behov for å gi ormekur til feks hunden. Hyppig parasittbehandling kan føre til resistens, slik at parasittmidlene ikke virker like godt lengre. Det er likevel viktig å huske på at hunder og katter noen ganger skal ha ormekur uavhengig av om det er tatt avføringsprøve, for eksempel i forbindelse med utenlandsreiser. Det er svært viktig at ormekurene ved utenlandsopphold blir gjennomført, uansett hvor kort tid hunden har vært i utlandet, da dyr som reiser over landegrensene kan ta med seg parasitter vi i Norge per i dag ikke har, og som kan gjøre stor skade for norske kjæledyr og mennesker (zoonoser)!